divendres, 14 de maig del 2010

Preparació psicològica per començar a programar

Aprendre a programar és, abans que tot, saber resoldre problemes, sovint de caràcter matemàtic. Cal doncs ser un geni de les matemàtiques? Doncs no aniria malament. Però tranquil la amb base de secundària te'n pots sortir. Almenys pel que s'explicarà aquí.

I com puc aprendre? La manera d'aprendre a programar és programant. O el que és el mateix, fent molts exercicis. Els inicis, pels no iniciats, poden ser complicats. Un té la sensació que no està aprenent res, que hi ha moltes coses que no entén i que no se'n sortirà mai. Però no es pot llençar la tovallola. Hem de continuar fent problemes!

A l'IOC disposem de Fòrums a on alumnes i professors participem compartint solucions d'exercicis. Es pot arribar a aprendre més dels companys que no dels materials d'estudi. Si ets estudiant on-line et recomano estar al dia en la lectura de Fòrums i si un vol aprendre de manera autodidacta hauria de buscar fòrums públics i exposar els seus dubtes.

D'altra banda, com que tot ens pot resultar nou, hi haurà una voluntat d'entendre absolutament tot el que estem fent, i, tot que seria ideal entendre tot, tot i tot (igual que ser un geni en matemàtiques) penso que hi ha coses que senzillament s'han d'aprendre via fe, sense donar-hi més voltes. Això farà que dediquem tots els nostres recursos, que necessitarem molts, als aspectes que realment s'han d'entendre.

Personalment opino que és difícil d'assolir, però no per una qüestió de dificultat de l'objecte d'estudi en sí mateix. Més aviat per les qüestions abans exposades: recuperació de les "mates" si fa temps que les vam deixar aparcades, desànim en el procés d'aprenentatge per manca de resultats de manera ràpida, grans volums d'informació (parlo sempre des de la perspectiva de l'IOC) que com a "novato" és difícil jerarquitzar i intents d'aprendre els manuals deixant de banda altres recursos d'aprenentatge que poden ser molt més útils que els propis materials (els citats fòrums).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada