dijous, 20 de maig del 2010

Estructures Condicionals

Fins ara hem vist que els programes funcionen de manera seqüencial, o sigui, fan el que indica el codi escrit de dalt a baix. Però potser en un determinat moment volem que el programa faci una cosa si, i només si, es compleix certa condició. A aquest tipus d'estructures les anomenem condicionals i la més senzilla és if/else.

Tornem a imaginar el problema del dia anterior, el dels fills. Volem que un cop hagi calculat el % d'amics sense fills el programa ens mostri per pantalla un missatgel. Per exemple si el nombre d'amics del nostre grup que encara no tenen fills és igual o més gran del 75% mostrarà un missatge i en qualsevol altre cas un altre. Escriuré només la part del codi, el codi comú el podeu posar igual en qualsevol programa. La part nova corresponent al que expliquem avui està en negreta:

int grup=0;
int sense_fills=0;
int resultat=0;
printf("Quants amics sou al teu grup? ");
scanf("%d", &grup);
printf("Quants amics del grup no tenen fills? ");
scanf("%d", &sense_fills);
resultat=(sense_fills*100)/grup;
printf("El percentatge dels que no tenen fills es del %d", resultat);
if(resultat>=75){
printf("El món quedarà despoblat gràcies a vosaltres");

}

else {

printf("Esteu superpoblant el planeta");

}


Mira el codi complert.

Clica la imatge per a una correcta visualització

if(resultat>=75) vol dir que si el valor de la variable resultat és igual o més gran que 75 imprimirà la frase "El món quedarà despoblat gràcies a vosaltres", mentre que en qualsevol altre condició -else- s'imprimirà "Esteu superpoblant el planeta". És important entendre que només s'imprimirà una de les dues en funció del valor de la variable resultat. Les claus indiquen les instruccions que s'hauran de dur a terme en funció de quina condició es compleixi. Si només hi ha una instrucció al else de fet no caldrien les claus, tot i que si hi són, tampoc passa res. Una altra cosa important és que el if pot anar sol, sense l'else. De vegades potser que volem que passi una cosa si és compleix una condició i ja està!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada